Nejlepší dezert 2018: Medové mascarpone s mandlovým krémem
Celý recept je zhruba na 2 porce:
Medové mascarpone: mascarpone 187 g, smetana 125 g, želatina plátková 4g med 40 g
Med, smetanu a mascarpone vyšleháme a přidáme rozpuštěnou želatinu. Hmotu dáme do formičky, zamrazíme. Před podáváním necháme rozmrznout.
Mandlový krém: Smetana 185 g Smetana 50 g Bílá čokoláda 125 g Praline pasta podle chuti želatina plátková 5 g
Mandle necháme zkaramelizovat, rozmixujeme a vytvoříme pralinovou pastu. Uvaříme 50 g smetany a přidáme plátkovou želatinu a čokoládu. Poté přilijeme studenou smetanu a necháme přibližně 5 hodin odležet. Před použitím vyšleháme a dáme do cukrářského sáčku.
Fialkový sníh: Fialková olej 1 g Bílky 1 ks Cukr 50 g Fialová barva potravinářská (není nutná)
Bílky s cukrem za stálého míchání ohřejeme ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Poté vyšleháme do tuha a přidáme olej a barvu. Natřeme na plech a sušíme hodinu při 120 °C. Po vychladnutí rozmixujeme.
Mandlová drobenka: 50 g mandlí 50 g másla 50 g rýžové mouky 50 g cukru
Všechno smícháme a pečeme 15 min na 170 °C.
Malinový gel: 200 g malinového pyré 30 g cukru 2 g agar agar
Malinové pyré, cukr a a agar vaříme alespoň 10 sekund a necháme ztuhnout. Poté rozmixujeme a dáme do dávkovací lahve. Na ozdobu - čerstvé maliny, macešky, listy z červené řepy a máta: Na talíř nakreslíme štětcem čáru z pralinové pasty, na ni položíme mascarpone, přes něj nastříkáme mandlový krém, poklademe ozdoby a maliny zlehka posypeme fialkovým sněhem a okolo uděláme tečky z malinového gelu.
Dobrou chuť přeje Adam Dvořák