Nejlepší dezert 2016: Smetanovo - mandlový dort se slaným karamelem
Na dort o průměru 22 cm potřebujete:
140 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g holandského kakaa, 200 g hladké mouky, 30 jemně mletých mandlí
Na krém: 100 g cukru krupice, 80 g másla, 200 ml smetany na vaření, 6 plátků jedlé želatiny, 4 žloutky, 200 ml mléka, lžičku vanilkového extraktu, 250 ml smetany ke šlehání, sůl
Na mandle v karamelu: 200 g mandlí, 100 cukru krupice, sůl
Postup: Všechny ingredience rychle zpracujte na hladké těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočinout v chladničce.
Mezitím si připravte krém: cukr nechte bez míchání rozpustit na karamel, stáhněte z ohně a přidejte máslo a smetanu na vaření. Nelekejte se, když části karamelu ztuhnou - směs vraťte na mírný plamen a nechte vše rozpustit na hladkou tekutinu. Nechte trochu prochladnout.
• Plátky želatiny namočte do trošky vody
a nechte 10 minut nabobtnat. Mléko
přiveďte k varu se špetkou soli, želatinu
zahřejte do rozpuštění a vmíchejte do ní asi
naběračku slaného mléka.
• Žloutky ušlehejte ručním mixérem do
běla a za stálého míchání přidejte vanilku,
vroucí mléko, karamel a rozpuštěnou
želatinu. Krém nechte v lednici vychladnout
na pokojovou teplotu.
• Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném
vále na velikost formy (počítejte i s okraji)
a vyložte s ním formu s odnímatelným
okrajem. Na dno dejte kolečko z pečicího
papíru a korpus naplňte suchými fazolemi
na pečení. Pečte 10 až 15 minut a nechte ve
formě vychladnout.
• Do prochladlého karamelového krému
vmíchejte ušlehanou smetanu a naplňte
s ním vychladlý korpus. Nechte alespoň
2 hodiny zatuhnout v lednici a poté
posypte ořechy v karamelu, které připravíte
následovně: cukr nechte bez míchání
v rendlíku opět rozpustit na karamel (kdo
chce slanou variantu karamelu, přidá
i malou lžičku soli), vmíchejte do něj ořechy
a dřevěnou vařečkou míchejte, aby se v něm
všechny obalily. Přendejte na pečicí papír,
nechte vychladnout a nožem nasekejte na
menší kusy. Posypejte s nimi povrch dortu.
Dobrou chuť přeje Miroslava Grůzová