Kořeněný filet z makrely s kořenovou zeleninou, mandlemi a křenovou smetanou
Recept připavilo studio Divoká vařečka z Brna
Recept na 4 porce
- 2 makrely
- cayenský pepř
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky fenyklových semínek
- 1 lžička koriandrových semínek
- 2 lžičky plátkovaných mandlí
- sůl
- olivový olej
Postup:
Ryby
vyfiletujeme a z filetů odstraníme malé kostičky. Černý
pepř, římský kmín, fenykl a koriandr v hmoždíři nadrtíme
a přidáme trochu cayenského pepře a plátkovaných mandlí
(směs ještě párkrát tloučkem zmáčkneme, aby se nám plátky
mandlí lehce podrtily). Filet z makrely osolíme a stranu s kůží
lehce posypeme drceným kořením. Na rozpálenou pánev s
olivovým olejem položíme filet kůží dolů, paletkou ho k
pánvi ještě mírně na pár sekund přitlačíme, aby se kůže
nezkroutila. Pečeme na straně kůže do zlatova, poté sporák
vypneme a případně filet na chviličku otočíme masem dolů.
POZOR, filet by měl být "medium".
Křenová zakysaná smetana
- strouhaný křen
- zakysaná smetana
- sůl + pepř
- citronová šťáva
Postup:
Všechny suroviny promícháme a necháme chvilku odležet.
Kořenová zelenina
- mrkev, celer, červená řepa
- citronová šťáva
- cukr
- sůl
- dijonská hořčice
- olivový olej
- čerstvý koriandr
- mandle
Postup:
Celou
řepu vložíme do vody, přidáme hodně soli a hodně cukru.
Řepu vaříme do měkka a poté ještě za tepla pomocí ubrousku
řepu oloupeme. Vychladlou řepu poté nakrájíme na kostky, nebo
různorodé tvary. Mrkev
a celer nakrájíme na stejnoměrné kusy a zprudka povaříme v
osolené vodě. Zelenina musí zůstat "al dente". Olej,
citronovou šťávu, cukr, sůl, pepř a dijonskou hořčici
prošleháme dohromady a tím vytvoříme vinaigrette. Můžeme
zředit kapkou studené vody. Mandle
na suché pánvi orestujeme do zlatova, necháme vychladnout a
poté lehce podrtíme.
Zeleninu vložíme do misky, přidáme vinaigrette, promícháme, dosolíme a můžeme podávat. Na závěr posypeme drcenými mandlemi.