Hruška pečená v mandlovém másle s fenyklem a pomerančovou kůrou, chlazený krém z crème fraîche, mandlovice a černého pepře
Recept připravilo studio Divoká vařečka z Brna. (Foto ilustrační)
Hrušky
– 2 porce
2 hrušky
½ lžičky fenyklu
1 lžička zázvoru
kůra z ¼ pomeranče
2 lžíce cukru krystal
1 lžíce drcených mandlí
60 g másla
2 lžíce rumu
perník na strouhání
Postup:
V hmoždíři si utlučeme trošku fenyklu, který následně vložíme do mísy společně se zázvorem nakrájeným na tenké nudličky, nastrouhanou pomerančovou kůrou, máslem a krystalovým cukrem. Vše dobře utřeme, poté přidáme mandle a rum a znovu promícháme.
Hrušky oloupeme a pomocí vykrajovátka, jádřinec vyšťouchneme.
Do vzniklého otvoru naplníme směs, hrušky (dle sladkosti) oválíme v cukru, položíme na alobal, přidáme zbytek dochuceného másla a dobře zabalíme. Pečeme na 200-220 stupňů v troubě do měkka. Podáváme s chlazeným krémem, sypané strouhaným perníkem a lehce přelité máslem.
Chlazený krém – cca 20 porcí
300 ml vody
200 g cukru krystal
8 kuliček černého pepře (nadrcený v hmoždíři)
šťáva z ½ citronu (nebo z 1 malého citronu)
600 g sýru Philadelphia
200 g crème fraîche
mandlovice
Postup:
Vodu, cukr, pepř a citronovou šťávu přivedeme k varu, následně sporák vypneme a sirup necháme vychladnout. V míse promícháme sýry a přidáme vychlazenou přecezenou cukrovou vodu a mandlovici. Mísu uložíme do lednice a za občasného míchání necháme omáčku vychladnout.