Domácí dýňové ravioli s rajčatovým concasse, šalvějí, rozinkami a mandlemi

22.03.2023
Recept připravilo studio Divoká vařečka z Brna. (Foto ilustrační)

Těsto cca 10 porcí

  • 200 g hladké mouky

  • 100 g semoly

  • 9 žloutků

  • 1 lžíce vody

  • sůl + pepř

Postup:

Vše dobře zamícháme a propracujeme do hladkého a pevného těsta. Poté těsto zabalíme do fólie a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout.

Směs do raviol

  • dýně (hokaido, máslová)

  • tymián

  • olivový olej

  • sůl + pepř

  • 150 g upečené dýně

  • 50 g mascarpone

  • 50 g ricotty

  • 1 žloutek

  • strouhanka dle potřeby (můžou být i rozmixované mandle/mandlová mouka)

  • 20 g parmezánu

  • sůl + pepř

Postup:

V troubě na plechu upečeme rozkrájenou dýni zbavenou semínek a slupky (u dýně hokaido můžeme slupku nechat) společně s tymiánem, solí, pepřem a trochou ol. oleje. Dýni posekáme na drobno a promícháme se zbytkem ingrediencí, dochutíme solí a pepřem a dohustíme strouhankou nebo mandlovou moukou tak, aby směs "netekla". Směs naplníme do cukrářského pytlíku.

Výroba raviol

Těsto rozvalujeme na strojku na těstoviny na co nejtenčí plát. Na ½ plátu těsta děláme pomocí cukrářského pytlíku malé bochánky dýňové směsi cca 5 cm od sebe, těsto mezi bochánky trošku potřeme rozšlehaným vejcem a vše přiklopíme druhou polovinou plátu. Opatrně vytláčíme rukou vzduch mezi bochánky tak, aby se nám oba pláty těsta přilepily k sobě. Na vykrajování raviol použijeme vykrajovací kovové kolečko, které musí být o cca 1 cm po obvodu větší než bochánek s dýňovou náplní. Ravioli vykrájíme a pokládáme vedle sebe na pomoučený plech. Před servírováním ravioli uvaříme v osolené vodě, po uvaření ravioli z vody vyndáme a na pánvi nebo v hrnci ravioli opatrně promícháme s rajčatovo–rozinkovým máslem.

Rozinkové máslo

  • máslo

  • oloupané a vyjadřincované rajče

  • rozinky

  • plátkované mandle

  • šalvěj

  • sůl + pepř

Postup:

Ve vařící osolené vodě krátce (pár sekund) spaříme rajčata, která poté ihned zchladíme v ledové vodě. Rajčata zbavíme slupky a vykrájíme z nich vnitřek se semínky. Zbylou dužninu rajčete osušíme a nakrájíme na úhledné kostičky.

Na pánvi rozpustíme máslo společně s pár lístky šalvěje, přidáme rozinky a pomalu zahříváme. Až se rozinky nafouknou, tak na pánev přihodíme kostičky rajčat, vše osolíme a opepříme a opatrně krátce prohřejeme. Na závěr přidáme mandle a ravioli, které v másle opatrně obalíme a můžeme podávat.