Domácí dýňové ravioli s rajčatovým concasse, šalvějí, rozinkami a mandlemi
Recept připravilo studio Divoká vařečka z Brna. (Foto ilustrační)
Těsto cca 10 porcí
200 g hladké mouky
100 g semoly
9 žloutků
1 lžíce vody
sůl + pepř
Postup:
Vše dobře zamícháme a propracujeme do hladkého a pevného těsta. Poté těsto zabalíme do fólie a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout.
Směs do raviol
dýně (hokaido, máslová)
tymián
olivový olej
sůl + pepř
150 g upečené dýně
50 g mascarpone
50 g ricotty
1 žloutek
strouhanka dle potřeby (můžou být i rozmixované mandle/mandlová mouka)
20 g parmezánu
sůl + pepř
Postup:
V troubě na plechu upečeme rozkrájenou dýni zbavenou semínek a slupky (u dýně hokaido můžeme slupku nechat) společně s tymiánem, solí, pepřem a trochou ol. oleje. Dýni posekáme na drobno a promícháme se zbytkem ingrediencí, dochutíme solí a pepřem a dohustíme strouhankou nebo mandlovou moukou tak, aby směs "netekla". Směs naplníme do cukrářského pytlíku.
Výroba raviol
Těsto rozvalujeme na strojku na těstoviny na co nejtenčí plát. Na ½ plátu těsta děláme pomocí cukrářského pytlíku malé bochánky dýňové směsi cca 5 cm od sebe, těsto mezi bochánky trošku potřeme rozšlehaným vejcem a vše přiklopíme druhou polovinou plátu. Opatrně vytláčíme rukou vzduch mezi bochánky tak, aby se nám oba pláty těsta přilepily k sobě. Na vykrajování raviol použijeme vykrajovací kovové kolečko, které musí být o cca 1 cm po obvodu větší než bochánek s dýňovou náplní. Ravioli vykrájíme a pokládáme vedle sebe na pomoučený plech. Před servírováním ravioli uvaříme v osolené vodě, po uvaření ravioli z vody vyndáme a na pánvi nebo v hrnci ravioli opatrně promícháme s rajčatovo–rozinkovým máslem.
Rozinkové máslo
máslo
oloupané a vyjadřincované rajče
rozinky
plátkované mandle
šalvěj
sůl + pepř
Postup:
Ve vařící osolené vodě krátce (pár sekund) spaříme rajčata, která poté ihned zchladíme v ledové vodě. Rajčata zbavíme slupky a vykrájíme z nich vnitřek se semínky. Zbylou dužninu rajčete osušíme a nakrájíme na úhledné kostičky.
Na pánvi rozpustíme máslo společně s pár lístky šalvěje, přidáme rozinky a pomalu zahříváme. Až se rozinky nafouknou, tak na pánev přihodíme kostičky rajčat, vše osolíme a opepříme a opatrně krátce prohřejeme. Na závěr přidáme mandle a ravioli, které v másle opatrně obalíme a můžeme podávat.